Talentontwikkeling
De NJON biedt een talentontwikkeltraject aan jong muzikaal toptalent van 14 tot en met 26 jaar via een aantal mogelijk routes. Hierbij gaat het om musici die een orkest- of ensemble-instrument bespelen.
Voor musici in de middelbareschoolleeftijd die tot de muzikale top van Nederland behoren is er het Jeugdorkest Nederland (JON). Voor de voorbereiding van conservatoriumstudenten op de beroepspraktijk zijn er het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en Jong Metropole (18 t/m 26 jaar).
Veel vacatures binnen de Nederlandse orkesten en ensembles worden ingevuld door musici die in recente jaren bij de NJON het vak hebben geleerd. En omgekeerd: uit eigen onderzoek van NJON blijkt dat het grootste deel van de musici in de Nederlandse symfonieorkesten - die afkomstig zijn uit Nederland of in Nederland hebben gestudeerd - deel hebben genomen aan een of meerdere ontwikkeltrajecten van de NJON'.
In de woorden van een orkestmusicus en voormalig deelnemer: "De jeugdorkesten waren mijn drijfveer om professioneel musicus te worden. De NJON is van onschatbare waarde voor de Nederlandse orkest- en ensemblecultuur."
(De tekst gaat verder na de afbeelding)
Jong toptalent (14 t/m 20 jaar)
De jongste toptalenten uit heel Nederland komen bij het JON (14 t/m 20 jaar) vanuit lokale en regionale jeugdorkesten, muziekdocenten en de jong-talentklassen en vooropleidingen van conservatoria. Het JON speelt voor muzikale toptalenten een belangrijke begeleidende rol in de afweging om al dan niet een muziekvakopleiding te gaan volgen. Uiteraard zijn zowel de jonge talenten die kiezen voor een vakopleiding als de musici die hun muzikale carrière voortzetten als goede amateur (bijvoorbeeld in studentenorkesten) bij het JON uitstekend op hun plek.
Vanuit het JON kunnen deelnemers met de ambitie om beroepsmusicus te worden doorstromen naar het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en/of Jong Metropole. Zij kunnen zich aanmelden voor een auditie zodra zij student zijn aan een conservatorium en de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Deelname aan het JON blijkt een goede voorbereiding te zijn op deelname aan het NJO of Jong Metropole.
(De tekst gaat verder na de afbeelding)
Conservatoriumstudenten (18 t/m 26 jaar)
Anders dan bij sommige andere kunstdisciplines, start de ontwikkeling van musici vaak al op (zeer) jonge leeftijd. Dit werkt door in de leeftijd waarop zij zich via de beroepsopleiding en praktijkervaring ontwikkelen tot professional. Terwijl beginnende professionals bij andere kunstdisciplines vaak pas na afronding van de kunstvakopleiding in de praktijk ervaring opdoen, bij bijvoorbeeld productiehuizen en op stageplekken, doen conservatoriumstudenten dit grotendeels al parallel aan de opleiding.
In de uiterst competitieve muziekwereld is het voor een musicus cruciaal om bij afronding van de conservatoriumstudie al voldoende praktijkervaring te hebben en over brede (interdisciplinaire) vaardigheden te beschikken. Musici moeten vrijwel direct na hun opleiding in staat zijn een plek in de reguliere beroepspraktijk te vinden en aan hoge eisen te voldoen. Bij andere studies is een stage binnen een professionele organisatie een logisch onderdeel van de opleiding. In de muziek ligt dat anders: stage lopen bij een professioneel orkest is vrijwel geen optie voor conservatoriumstudenten.
Het Nationaal Jeugdorkest, de Muziekzomer Gelderland, het Jong Metropole*) en diverse (pre)professionele samenwerkingsprojecten die de NJON aanbiedt, geven conservatoriumstudenten daarom een belangrijke mogelijkheid om relevante praktijkervaring op te doen. De NJON werkt hiervoor samen met een uitgebreid netwerk van partners en internationale partners.
*) Jong Metropole is een samenwerking tussen de NJON, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO).
(De tekst gaat verder na de afbeelding)
Essentiële functie naast de conservatoria
Studenten aan de conservatoria in Nederland en België en Nederlandse studenten aan buitenlandse conservatoria van 18 t/m 26 jaar kunnen, na een selectie via audities, bij het NJO terecht voor deelname aan diverse orkesten en projecten. De NJON vervult een essentiële en complementaire functie naast de conservatoria.
Via het JON, het NJO, de Muziekzomer Gelderland en het Jong Metropole wordt op het hoogste niveau voorzien in een behoefte voor muzikale toptalenten die op geen enkele andere plek in Nederland beschikbaar is. Dit geldt zowel voor ensemble- en orkestspel als voor het leren ontwikkelen en uitvoeren van genre-overschrijdende en interdisciplinaire programma’s.
Alle projecten en producties die de NJON organiseert leiden tot uitvoeringen voor publiek. Soms eenmalig en op maat gemaakt voor een specifieke gelegenheid, maar meestal meerdere openbare uitvoeringen.
Aan het eind van het leertraject voorziet de NJON ook in de laatste ontwikkelstappen op de route naar een beroepscarrière door te faciliteren bij deelname aan internationale uitwisselingsprojecten, (pre)professionele samenwerkingsprojecten met podiumkunstinstellingen en/of deelname aan internationale jeugdorkesten zoals het European Union Youth Orchestra. Zie hiervoor ook de pagina Internationale Partners . Ook recent afgestudeerde young professionals worden waar mogelijk nog door NJON ondersteund, betrokken en gefaciliteerd.
Audities
Voor alle NJON-orkesten vindt selectie van deelnemers via audities plaats. Dit geldt voor instromers in het Jeugdorkest Nederland, voor doorstromers naar het NJO en ook voor nieuwe instromers in het NJO en Jong Metropole vanuit de conservatoria.
Audities zijn een wezenlijk onderdeel van het ontwikkelprogramma, omdat audities immers een onontkomelijk onderdeel van de beroepspraktijk zijn. Het ervaren team van NJON begeleidt de audities zorgvuldig en voorziet alle auditanten van de nodige ondersteuning en feedback.
Reikwijdte
Als unieke organisatie op het gebied van talentontwikkeling én als aanbieder van podiumproducties strekt de reikwijdte van de NJON zich verder uit dan de ondersteuning van jonge instrumentalisten.
Aan jonge professionals zoals zangers, dirigenten, regisseurs en acteurs biedt NJON graag kansen om zich verder te ontwikkelen. De vele NJON-projecten bieden hiervoor de ruimte. Ook aan het ontstaan en uitvoeren van nieuwe muziek levert NJON een bijdrage door het verstrekken van compositieopdrachten. Voor regionale en lokale jeugdorkesten en studentenorkesten vervult NJON een voorbeeld- en inspiratiefunctie.
Ook naast en achter het podium is oog voor talentontwikkeling: NJON biedt al jaren met veel plezier een leerinstituut en carrièreontwikkelingsplek aan talentvolle professionals op het gebied van cultuurmanagement, programmering, productie en marketing. Velen van hen ontwikkelen zich in dienst van de NJON en vonden hun weg naar zeer uiteenlopende functies in het culturele veld.